În luna aprilie am plecat alături de familia mea (soț și bebe de 1 an și jumătate) pentru o lună în Spania, în orașul Girona. Aflat la aproximativ o oră și puțin de Barcelona, acest oraș mic, cochet și foarte primitor ne-a fost casă pentru câteva săptămâni. L-am ales din 2 motive: avem niște prieteni care locuiesc aici și este un oraș mega-prietenos cu cicliștii. Așadar înainte de plecarea în această vacanță, pe lângă bagajele noastre obișnuite, ne-am împachetat și luat la noi și 2 cursiere.
Cuprins articol:
Prima impresia despre Girona
Pentru noi e simplu: suntem cicliști, deci ne simțim ca acasă într-un loc care respiră ciclism, așa cum e Girona. Am fost cazați într-un apartament mic din centrul vechi, la etajul 3 al unei clădiri înguste (nu ar fi relevant asta dacă nu v-aș pune să vă imaginați cum a fost să cărăm zilnic biciclete și scaun de bicicletă pentru copil pe aceste scări înguste 🙂 ).
Girona este un oraș care mi s-a părut foarte hipsteresc. Zona centrului vechi este plină de cafenele de specialitate care se întrec în cele mai deosebite și proaspete arome. Se găsesc și foarte multe localuri și restaurante pentru toate gusturile: italienești, spaniole, indian, mexican, tapas, gelaterii, brutării, locuri care servesc xuixo (un fel de choux local) etc. Foarte multe dintre ele oferă și varietăți vegane.
Centrul vechi al Gironei este practic o cetate foarte mare, bine întreținută, în care locuiesc mulți oameni și care a fost și set pentru filmările serialului Game of Thrones. 😀
Activități și atracții locale
Atracția principală pentru noi în Girona au fost numeroasele călătorii pe care le-am făcut cu bicicleta. Am fost impresionați de cât de puține mașini circulă pe șoselele din jurul orașului și cât de ușoară și plăcută face acest lucru experiența pe bicicletă. Noi am călătorit cu fetița noastră pe un scaun de bicicletă (cărată de soțul meu) și a fost foarte liniștitor pentru noi să nu tot pedalăm printre mașini sau să stăm cu emoții că poate dă vreuna peste noi.
Mai apoi, există și câteva locuri la care orice turist se va opri în vizita lui în Girona: cele 4 catedrale ale orașului – sau măcar pe cea mai mare dintre ele, care tronează frumos în mijlocul centrului vechi și apare în toate pozele cu acest oraș.
Mai există un pod pe care-l vizitează toată lumea – podul Eiffel (construit de Gustave Eiffel, tatăl turnului Eiffel din Paris).
O să-ți mai placă să te plimbi și pe Pont de Pedra (Podul de Piatră) de pe care ai un super-view asupra clădirilor colorate de pe malul râului Onyar – alt landmark al orașului.
Alt loc ce oferă o panoramă frumoasă asupra centrului vechi și a orașului Girona este zidul cetății. Poți urca sus pe zid folosind niște scări și poți parcurge zidul acesta pe o distanță de câteva sute de metri.
Noi am mai vizitat și 2 muzee – Muzeul de Istorie din Girona și Muzeul Cinematografiei. Ambele sunt interesante, dar nu le recomandăm neapărat alături de copii mici – noi n-am putut citi sau fi prea atenți în niciunul din ele, din păcate. 🙂
Viața de zi cu zi în Girona
În viața de zi cu zi, am observat că oamenii din Girona (nu știu, așa o fi prin toate orășelele mici din vestul Europei) sunt foarte calmi, prietenoși, îndrăgostiți de copii. Ce ne-a impresionat foarte mult au fost alimentele pe care le-am găsit mai ales la piață – foarte multe fructe super-gustoase, de exemplu avocado, căpșuni, cu care noi nu prea suntem obișnuiți să fie bune la gust (cel puțin în România de multe ori le nimerim prost). Am privit un pic cu tristețe faptul că prețurile din hypermarket și piețe sunt la fel ca în România, doar la o calitate superioară.
Ceva drăguț ce-am experimentat noi în luna noastră din Girona a fost festivalul Sant Jordi – pe data de 23 aprilie a fiecărui an, în zona Cataluniei se sărbătorește Sant Jordi (un fel de Sfântul Gheorghe pentru noi), ceea ce se traduce într-o sărbătoare stradală unde toată lumea (librării, organizații, etc.) vin să vândă cărți și trandafiri. Cât de drăguț e asta? 🙂 Tot centrul vechi a fost împânzit de standuri de cărți și absolut toată lumea era cu trandafiri în mâini. Ne-a plăcut foarte mult acest mod de a sărbători această zi.
O lună în Airbnb
Suntem la a doua aventură de acest gen, în care ne mutăm pentru o lună într-un alt oraș, din altă țară, pentru a trăi o experiență de imersiune culturală – adică, în cuvinte mai simple, să vedem cum trăiesc și alți oameni în alte locuri (prima dată am fost în Nisa, Franța, despre care am scris aici).
N-o să vă mint că e ușor să trăiești într-o casă care nu e a ta pentru o perioadă atât de lungă, dar nici nu consider disconfortul atât de mare încât să nu merite experiența. Noi suntem o familie ușor adaptabilă. Inclusiv fetița, chiar dacă e mică. Cel mai greu e că-ți lipsesc multe lucruri cu care ești obișnuit de acasă – de exemplu, pentru noi care de obicei gătim foarte mult, a fost greu să nu avem multe din ustensilele pe care acasă le folosim zilnic. În cazarea din Girona noi nu am avut cuptor, iar acasă gătim mult la cuptor/airfryer – asta a fost un mic dezavantaj, dar cu siguranță nu dealbreaker.
Legat de haine, noi, care călătorim foarte light – am și scris despre asta în trecut – nu am suferit mult că nu ne-am adus bagaje întregi de haine și încălțări, noi oricum nu folosim extrem de multe nici acasă. Da, recunosc că la un moment dat mă satur să stau în aceeași pantaloni și aceleași 2 bluze, dar atâta timp cât cazarea are mașină de spălat, aia e, stau și în aceleași 5 tricouri și 2 bluze o lună, cu siguranță nu mor. 🙂
Un dezavantaj care s-a transformat ulterior în avantaj a fost faptul că la această cazare din Girona nu am avut aparat de făcut cafea, ci doar un moka-pot. Refuzând să trăim fără cafea 😀 , am început să folosim acest moka-pot, deși nu eram neapărat pricepuți în el sau în cafeaua proaspăt măcinată. Am avut noroc și că Girona colcăie de cafenele extraordinar de bune, așadar a fost foarte ușor să găsim niște boabe de cafea extrem de aromate și care să ne convertească pe vecie la cafeaua de specialitate :)). Ei bine, uite-ne 6 luni mai târziu cum, acasă fiind, am renunțat aproape complet la aparatul de cafea ce-l aveam înainte și ne facem cafea exclusiv la moka pot (cafea boabe, de specialitate, măcinată de noi zilnic). Blessing in disguise. 😀
Sfaturi pentru cei ce vor să viziteze Girona
DO IT. Primul sfat. 😀
Dacă îți plac bicicletele, cafeaua, slow-living și vremea bună, sunt șanse foarte mari să te simți excelent în Girona. Dacă cauți un pic mai multă gălăgie, primul tren te duce într-o oră în Barcelona. Noi ne-am identificat atât de mult cu stilul de viață din Girona încât prima dată când am vizitat acest oraș (anul trecut), nu ne-a mai plăcut deloc Barcelona, unde ne-am dus pentru 2 zile înaintea întoarcerii acasă.
Mai apoi: cumpără-ți o bicicletă. Aici toată lumea are una și se folosește de ea atât pentru distracție, cât și pentru transport.
Du-te în Girona dacă vrei să te (re)obișnuiești cu mersul la piață – mi s-a părut că oamenii în această zonă (posibil și în alte părți din vestul Europei) să fie mult mai mari fani ai cumpărăturilor din piață decât suntem noi obișnuiți (noi, adică locuitorii din orașe mari din România). Prețurile sunt mai bune în piețe decât în hypermarket, iar calitatea produselor de multe ori (dar nu e o regulă generală) superioară.
Concluzii: merită să locuiești în Girona?
Ca turist, pe perioadă lungă – cu siguranță da. Nouă ne-a plăcut extrem de mult și negreșit vom mai reveni. Cel mai dificil aspect mi se pare să găsești cazare – am scris un articol aici despre cum găsim noi cazări pe termen lung în orașele în care mergem. În Girona pare că sunt puține apartamente puse pe Airbnb și cele mai multe la prețuri destul de mari – pare că e cerere foarte mare comparativ cu oferta.
Ca localnic, conform prietenilor noștri care locuiesc acolo de 2 ani – de asemenea, da. Girona este un oraș foarte prietenos cu pietonii, cu sportivii, ai multe locuri în natură în care poți merge cu copiii, așadar dacă ăsta este un stil de viață pe care îl cauți, cu siguranță ți-ar plăcea acolo.
***
Dacă ați fost și voi prin această zonă a Spaniei, mi-ar plăcea să-mi povestiți cum vi s-a părut. 🙂
No Comments